Vergankelijkheid

Als een magneet wordt haar hand naar het kunstwerk getrokken, vlak voor het doek houdt ze in. Haar vingertoppen tintelen, een seconde later verpulvert het oppervlak voor haar gezicht. Triljoenen puntjes verspreiden zich boven haar, om haar heen, misschien zelfs door haar heen. Ze valt in stukjes uiteen, alleen haar geest blijft aanwezig. Even denkt ze haar vader te zien; als een school visjes zwemmen de losse atomen bijeen en vormen een mens. Hoe lang is hij al weg? Het lijken eeuwen en toch zo kort geleden. Ze realiseert zich dat ze hem al die tijd overal herkend heeft. In de glimlach van een onbekende op een foto, in de humor van haar man, de bevlogenheid van haar zoon en in haar eigen koppigheid.
Te snel wijken de atomen weer uiteen, ze laten haar opnieuw in de verscheurende leegte van een onmeetbaar verlies achter. Toch is het dit keer anders, haar hart opent zich en de losse materie, die haar vader voorstelde, stroomt als een warme rivier door haar heen en verzacht haar pijn.
De zaal van het museum, de mensen, zelfs de grote plant in de hoek; alles is opgelost in bewegende, steeds veranderende deeltjes. Zoveel meer kan ze nu zien; het verleden, het heden, het zijn. Ze voelt haar vaders liefde voorbij de vergankelijkheid; liefde, die zich als kleinste elementen van het leven splitst en dan weer in elkaar vloeit. Ze ziet zijn ogen, die in bruine spikkeltjes uiteen vallen en zich weer samenvoegen in de ogen van haar kleinzoon.
Zal ze zich ook laten gaan, desintegreren, om ooit deel uit te maken van de toekomst?

Geïnspireerd op een kunstwerk van: Jackson Pollock

2 responses to “Vergankelijkheid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s